Ένα μεγάλο εύρος δυσκολιών όπως προβλήματα διατροφής και ύπνου, δυσκολίες συγκέντρωσης και επικοινωνίας, αγχώδη και καταθλιπτικά συμπτώματα, ψυχοσωματικές εκδηλώσεις, επιπλοκές πένθους, ασθένειας ή διαζυγίου κ.λ.π. μπορούν να ωφεληθούν από την ψυχοθεραπεία.

Η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία σέβεται και αναγνωρίζει την ιδιαίτερη ατομική ανάπτυξη κάθε παιδιού ή εφήβου μέσα στο συγκεκριμένο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον.

Εστιάζει όχι μόνον στην εξάλειψη των συγκεκριμένων συμπτωμάτων αλλά προσφέρει σταθερές βάσεις, απελευθερώνοντας την ικανότητα του για ευχαρίστηση και δημιουργία και επαναφέροντας το στην τροχιά της φυσιολογικής ανάπτυξης.

Είναι μία διαδικασία που απαιτεί χρόνο και σταθερή συχνότητα (1-3 φορές την εβδομάδα). Το παιδί μαθαίνει να εκφράζει τα πιο «βαθιά» του συναισθήματα, χωρίς το φόβο της κριτικής και της απόρριψης, με την ασφάλεια της τήρησης του απορρήτου. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση της θεραπείας του παιδιού είναι και η συμμετοχή των γονιών του μέσω συμβουλευτικής υποστηρικτικής συνεργασίας με στόχο να κατανοήσουν τις δυσκολίες του παιδιού, καθώς και τις συνθήκες που τις διαμορφώνουν ή τις επηρεάζουν, ώστε τροποποιώντας τη στάση τους, να συμβάλλουν στην αναπτυξιακή του πορεία.

Όλοι οι ψυχοθεραπευτές της Μονάδας (παιδοψυχίατροι ή ψυχολόγοι) είναι μέλη αναγνωρισμένων εταιρειών ψυχοθεραπείας.
Οι ψυχοθεραπείες παιδιών και εφήβων μπορούν  να γίνουν στα Αγγλικά και στα Γαλλικά.

Υπεύθυνη:
ΤΕΡΖΙΟΓΛΟΥ ΕΛΕΝΑ

Μέλη:
ΖΑΧΑΡΙΑ ΕΛΕΝΗ
ΚΑΖΟΥΡΗ ΠΗΝΕΛΟΠΗ
ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΩ
ΠΑΠΑΓΟΥΝΟΥ ΑΝΤΙΓΟΝΗ
ΠΛΕΣΣΑ ΗΡΑ
ΤΕΣΤΕΜΠΑΣΗ ΣΕΒΗ
ΤΣΙΠΑ ΝΑΥΣΙΚΑ
ΦΟΥΖΙΝΑ ΥΡΩ

Πρόγραμμα βραχείας ψυχαναλυτικής θεραπευτικής παρέμβασης σε οικογένειες με παιδιά κάτω των 5 χρόνων

Είναι ένα πρόγραμμα πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης διαταραχών που εμφανίζονται στα πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού. Ο στόχος είναι να αποφευχθούν μελλοντικές διαταραχές της εφηβικής και της ενήλικης ζωής.

Το πρόγραμμα βραχείας ψυχαναλυτικής παρέμβασης απευθύνεται σε οικογένειες με βρέφη και νήπια χωρίς εγκατεστημένη ψυχοπαθολογία που αντιμετωπίζουν δυσκολίες όπως:
  • διαταραχές ύπνου
  • δυσκολίες στην πρόσληψη τροφής
  • δυσκολίες στον έλεγχο των σφιγκτήρων
  • κρίσεις θυμού
  • αδυναμία αποχωρισμού
  • υπερκινητικότητα
  • επιθετικότητα προς τους άλλους
  • σωματικές εκδηλώσεις άγχους
Απευθύνεται σε όλα τα μέλη της οικογένειας (όχι μόνο το παιδί για το οποίο έγινε η παραπομπή) και στόχος του είναι να βοηθήσει τους γονείς να ανακτήσουν την ικανότητα να σκέφτονται για το παιδί , για τον εαυτό τους και για τη σχέση, ώστε να αποκρίνονται συντονισμένα στις ανάγκες του παιδιού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν έγκαιρα δυσλειτουργίες στην οικογένεια που συνδέονται με το σύμπτωμα του παιδιού.

Η διάρκεια της βραχείας ψυχαναλυτικής παρέμβασης κυμαίνεται από πέντε έως δέκα εβδομαδιαίες ή δεκαπενθήμερες συναντήσεις, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε οικογένειας , και πραγματοποιείται συνήθως από δύο θεραπευτές.